Op 17 januari 2024 kwam Geert Corstens (voormalig voorzitter van de Hoge Raad) bij de Universiteit van Amsterdam langs om geïnterviewd te worden door mijn docent, Niels Graaf. De studenten konden hem vragen stellen over thema’s waar we, i.v.m. een opdracht vanuit de opleiding, een pre-advies over schreven. Dit spoorde mij aan om mr. Corstens boek, getiteld ‘Onze Rechtsstaat’, te lezen.
De onderwerpen
Op 16 januari begon ik om 11 uur, meteen na mijn les, met lezen. Het interview vond een dag later om 13 uur plaats, dus er zat wel enige vaart achter. Gelukkig interesseerde het onderwerp van het boek me voldoende. Corstens bespreekt de rechtsstaat, specifieker gericht op bedreigingen hiervan en hoe relevant deze tegenwoordig zijn. Er wordt onder meer geschreven over de beginselen van een rechtsstaat, de verhouding tussen dit concept en de economie en over de huidige staat van Hongarije en Polen. Maar ook het thatcherisme, de rol en (on)partijdigheid van rechters en sociale grondrechten komen aan bod. Ten slotte eindigt Corstens met een autobiografisch hoofdstuk waarin hij zijn leven en carrière beschrijft.
De minpunten
Ik was zelf niet deskundig op alle onderwerpen, maar Corstens legt alles helder uit, inclusief een aantal juridische begrippen die ik uit de eerste paar maanden van mijn studie herkende. Toch kan dit boek afdwalen, in richtingen waarvan je niet zeker weet hoe relevant ze zijn. Ook voelt het boek op sommige punten te langdradig, of lijkt het meerdere keren in herhaling te vallen. Dit kan natuurlijk bewust zijn, bijvoorbeeld om het belang van het concept of de noodzaak aan te duiden, maar persoonlijk was ik er niet altijd zo’n fan van.
Voor studenten?
Studenten van de opleiding rechtsgeleerdheid aan de UvA zullen niet veel nieuws leren, gezien veel van de concepten ook tijdens de studie worden geïntroduceerd. Toch is het boek een aanrader, gezien het de concepten op een fijne manier uitlegt. Het boek leest echter niet als een lesboek, het voelt persoonlijker dan dat. Corstens presenteert feitelijke informatie, maar toch voelt er op bepaalde punten meer waardering en op andere juist minder. Hierdoor komt er toch, enigszins onbedoeld of onbewust, een mening naar boven.
En voor anderen?
Ook voor juristen, staatkundigen of politicologen met een voorkeur of interesse in grondwettelijkheid, rechtsstatelijkheid of democratie zal dit boek een aanwinst zijn. Het boek functioneert namelijk als een soort verzameling van belangrijke punten en informatie rondom deze thema’s.
Conclusie
Al met al is het boek dus een aanrader, al zal het misschien wat minder fijn weglezen op de stukken waar het afdwaalt of in herhaling valt. Het boek is enorm leerzaam, maar leuker om te lezen dan een lesboek, gezien het afwisseling biedt d.m.v. anekdotes van niemand minder dan Geert Corstens, die toch over een indrukwekkend en divers cv beschikt. Ook is het prima te lezen voor mensen met relatief weinig juridische kennis, gezien de gebruikte begrippen meteen duidelijk worden uitgelegd. ‘Onze Rechtsstaat’ door G. Corstens is nu voor €25,- te bestellen bij uw favoriete boekhandel. Als dit mogelijk is, spoor ik u aan om het boek via een boekhandel te bestellen, en dus niet via een grote webwinkel als Bol of Amazon. De wat kleinere boekhandelaars kunnen de steun namelijk hard gebruiken en stellen dit vast op prijs.
Alvast veel leesplezier!
Comments ()